Jump to content
×
×
  • Create New...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

  • Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
    Bu Alana Reklam Verebilirsiniz

Küflü Peynir Nasıl Yapılır Faydaları Nelerdir?

Rate this topic


sosyal hizmet
 Share


Recommended Posts

Küflü Peynir Nasıl Yapılır Faydaları Nelerdir?
 Share


  • Members

rokfor_peyniri_nedir_ve_nasil_tuketilir_rokfor_peynirinin_kullanim_alanlari_neler_1605095448_1535.thumb.webp.c8187107ad6ce524623c419744d94511.webp

 

Seçkin Lezzet: Küflü Peynir

Küflü peynir, yapılış biçimi, görünüşü ve tadı ile diğer peynir çeşitlerinden ayrılan farklı bir peynirdir. Dünyaca ünlü rokfor peyniri de küflü peynir çeşididir. Kimilerinin çok sevdiği kimilerinin yemekten hoşlanmadıkları bir lezzettir.

Diğer çeşitlere oranla küflü peynir fiyatı biraz pahalıdır. Kendine özgü bir lezzeti olan küflü peynirin yararları oldukça çok olup tüketici kitlesi geniştir. Bünyesinde bulunan mineraller onu faydalı kılar. Ayrıca küflü peynir antibiyotik özelliği taşır. Bu peynir çeşidinin faydalı ve lezzetli olması için sağlıklı koşullarda küflendirilmesi gerekir. Aksi takdirde zararlı hale gelebilir. Kötü sonuçlara yol açabilir.

Küflü Peynir Faydaları Nelerdir?

  • Tüm küflü peynir çeşitleri, bünyesinde barındırdıkları vitamin, mineral ve antibiyotikler sayesinde insan sağlığına son derece yararlı peynirlerdir.

Özellikle Erzurum küflü peynir faydaları içinde, aşağıda sıralanan maddelerin hepsi yer alır:

  • Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür.
  • Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.
  • Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Kemiklerin kırılma ve çatlamalara karşı direnç kazanmasını sağlar.
  • Bünyesindeki vitamin ve mineraller ile vücut direncini artırır.
  • Antibiyotik içerdiği için iyileştirici etkisi vardır. Hastalıklardan korur. Mikroplara karşı kalkan vazifesi görür.
  • Genellikle küflü peynir bakterileri antibiyotik etkisine sahip olsa da her çeşitte bu etkinin aynı miktarda olduğu söylenemez. Kanıt için laboratuvar araştırması gerekir.
  • Antiseptik özelliği bulunur.
  • Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür. Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir.
  • Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.

 

Küflü Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Dünyanın en ünlü küflü peynir çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Rokfor peyniri
  • Asiago peyniri
  • Blue cheese peyniri
  • Çedar peyniri
  • Colby peyniri
  • Gorgonzola peyniri
  • Gruyere peyniri
  • Parmesan peyniri
  • Küflü çeçil peyniri
  • Türkiye’de Kars, Erzurum, Erzincan, Konya ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılır.
  • Kars küflü peyniri oldukça beğenilen bir çeşittir.
  • Bu peynirin Türk mutfağındaki tarihi geçmişi ise Osmanlı dönemine kadar uzanır.
  • Küflü peynir Erzurum ilinde de yaygın biçimde üretilir ve geniş bir kitle tarafından beğenilerek tüketilir.
  • Ülkemizde üretilen çeşitlerin içinde küflü çeçil peyniri ile küflü lor peyniri de ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
  • Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen çeşit Rokfor’dur.
  • Fransızların ünlü peyniri dünyada en çok talep gören peynirlerin başında gelir.
  • Kokusu ve tadı ile çok beğenilen peynir, Güney Fransa’da Roquefort kasabasında üretilir. İçi küflü olan peynirin kokusu muhteşemdir.
  • Rokfor küfünün yarattığı farkı, peynirin tadında hissetmemek mümkün değildir.
  • Peynirleri ile ünlü olan bir diğer ülke ise Hollanda’dır. Hollanda küflü peynir çeşitleri içerisinde özellikle mavi küflü peynir oldukça ünlüdür.
  • Küflü peynir besin değeri peynirin çeşidine göre farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak 100 gr küflü peynir 300 kcal’dir.
  • 1 dilim küflü peynir yediğinizde yaklaşık 90 kalori alırsınız.
  • Peynir içerdiği protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum ile zengin bir içeriğe sahip olmakla birlikte süt ve süt ürünlerine hassasiyetiniz varsa, penisilin alerjiniz varsa, tansiyon probleminiz varsa, böbrek sorununuz varsa, hamileyseniz ve migren atakları yaşıyorsanız dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Küflü Peynir Nasıl Yapılır?

  • Dünyanın en ünlü peynirlerinden olan Rokfor peynirinin yapımında: iki ölçek buğday unu, bir ölçek çavdar unu, maya ve hamurun miktarına göre belirlenen ölçüde sirke kullanılır.
  • Peynir hamuru yoğrulur, sonra pişirilir.
  • Ardından karanlık mahzenlerde 1,5 ay kadar küflenmeye bırakılır.
  • Kaliteli bir Rokfor peynirinin rengi kavuniçi olur.
  • İçi küflü peynir olan Rokfor, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır.
  • Bizim ülkemizde yapılan küflü peynirler de benzer özelliklerle hazırlanır.
  • Her yörenin peynir yapma yöntemi, bekletme süresi ve saklama biçimi farklıdır. Bu nedenle lezzetleri de birbirinden farklı olur.
  • Peynirler, yapılış yöntemleri ve lezzetleri ile farklı zevklere hitap edebilen yiyeceklerdir.
  • Ayrıcalıklı bir lezzet olan küflü peynir, kendine has tadı ve faydaları ile tüketicilerin beğendikleri ve tercih ettikleri bir çeşittir.
  • Erzincan küflü peynir yapımında öne çıkan bir başka ildir. Bu yörede yapılan küflü peynirin özel bir alıcı kitlesi bulunur. Lezzeti çok güzeldir.

Küflü Peynir Yenir Mi? Nasıl Tüketilir?

  • Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir.
  • Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
  • Özellikle İtalyan usulü pişirilen makarnalara çok yakışır. Erişte ile uyumu mükemmeldir.
  • Farklı salatalar hazırlarken küflü peynirden yararlanabilirsiniz.
  • Sağlıklı olduğu için sabah kahvaltılarında bolca tüketebilir, çocuklarınız için hazırladığınız sandviçlerin içine koyabilirsiniz.
  • Sabah kahvaltıları için hazırladığınız kreplere ve yumurtalı omletlere katabilirsiniz.
  • Lezzetli soslar hazırlarken kullanabilirsiniz.
  • Şarapların yanına hazırladığınız peynir tabakları için de küflü peynirden faydalanabilirsiniz. Üstelik çok şık bir seçim olacağından emin olabilirsiniz.
  • Anadolu’da üretilen pek çok küflü peynir çeşidi vardır. Bunlardan bazıları özellikle tulum peynirinden yapılmış olanları böreklere, tatlılara ve hamur işlerine çok yakışır.
  • Küflü peynir böreği Konya yöresinin leziz tarifleri arasında yer almaktadır.
  • Küflü peyniri kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Geniş kapsamlı tariflerden faydalanarak evinizde hazırlayabilirsiniz ya da güvendiğiniz markaların ve üreticilerin peynirlerini tüketebilirsiniz.
  • Güven yaratmayan peynirlerden uzak durmanız gerektiğini asla unutmamalısınız.
  • Küf dediğimiz zaman diğer peynirler için bir bozulmanın belirtisinden bahsederiz.
  • Küflü peynir bozulur mu yoksa zaten bir kısmı bozuk mu oluyor gibi sorular aklınıza gelebilir.
  • Küflü peynir kendine özgü ve sağlıklı bir yapıdadır, diğer peynirler gibi buzdolabında, cam kaplarda uzun süre, sağlıklı şekilde muhafaza edilebilir.
  • Küflü Peynir Zararları Nelerdir?

  • Küflendirme yöntemiyle yapılan peynirler çok faydalı oldukları gibi özenli olarak hazırlanmazsa zararlı da olabilir.
  • Yapılışları nedeniyle bazı konularda çok dikkatli olmayı gerektirir.
  • Üretilirken hijyen kuralları yerine getirilmezse istenmeyen sonuçlar doğabilir.
  • Peynir, kötü koşullarda hazırlanır ve bekletilirse o zaman, çok lezzetli ve faydalı olan Erzurum küflü peynirin zararları ortaya çıkmaya başlar.
  • Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler.
  • Bu zararın nedeni, peynirin küflenme süreci sırasında diğer zararlı küfler ile temas etmesidir.
  • Bu tarz zararlardan korunmak için küflü peynir alırken yeşil renkli olanlarını tercih etmelisiniz.
  • Çünkü yeşil küflü peynirlerde tehlikeli olan aflatoksin maddesi yoktur. Siyah, beyaz veya kırmızı renkli peynirlerde ise bu maddeye rastlama oranı çok yüksektir.
  • Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir.
  • Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Peynirde oluşan küfün rengi önemlidir.
  • Yeşilimsi olanların dışındaki peynirleri yemeniz önerilmez.
  • Kanserojen madde içermesinin yanı sıra sindirim sisteminiz için de tehlikeli sonuçlar yaratabilir.
  • Küflü Peynir Nerenin Peyniridir?

  • Küflü peynir nerenin, ülkemizde nerede üretilir diye merak ediyorsanız bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Küflü peynir, ülkemizin tek bir yöresine ait değildir.
  • Ona Türkiye’de yapılan bir peynir demek daha doğru olur.
  • Rokfor peyniri gibi başka ülkelerde yapılan benzer çeşitleri olsa da ülkemizde üretilen küflü peynir de Türkiye’ye ait olan bir lezzettir.
  • Bu nedenle Türklerin damak zevkine uygun biçimde üretilir. Üstelik Türkiye, Edirne’den Kars’a kadar yapılan üretimlerle tam bir peynir cennetidir.
  • Anadolu’nun peynir çeşitliliği ise belki de dünyanın hiçbir ülkesinde mevcut değildir.
  • Küflü peynir Kars ve Ardahan yöresinde yaygın olarak üretilir. Bu yöreye ait peynirlerin ünü dünyaca bilinir.
  • Ardahan ilinde tuluma basılan çeçil peyniri birkaç ay bekletildikten sonra lezzetli bir küflü peynir haline gelir.
  • Yeşil tulum peyniri de bir küflü peynir çeşididir ve tulum peynirinin soğuk ortamda nemlendirilmesi yöntemiyle yapılır.
  • Lezzeti ise mükemmeldir. Böreklere çok yakışan bu peynir, tavada ya da mangalda eritilerek yenebilir.
  • Erzurum, Erzincan, Mersin ve Sivas’ta da küflü peynir üretimi yapılır. Daha çok Anadolu’ya ait bir peynirdir.
  • Yörelere göre değişen fiyatlarla satılır.
  • Küflü peynir fiyatları diğer peynirlerden biraz daha fazladır. Ama üretim noktalarından aldığınızda daha uygun fiyatlar söz konusu olabilir.
  • Sağlıklı ve faydalı bir ürün olan yeşil küflü peyniri, sofralarınızdan eksik etmemeniz tavsiye edilir.

sevdanisa34345656

Link to comment
Share on other sites


Konu Altı Reklam 1
Konu Altı Reklam 2
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Posted Images

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


  • Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
    Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...