Jump to content
×
×
  • Yeni Oluştur...

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

  • Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
    Bu Alana Reklam Verebilirsiniz

Diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısı nasıl geçer?

Konuyu değerlendir


samsung
 Paylaş


Önerilen İletiler

Diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısı nasıl geçer?
 Paylaş


  • Kullanıcı

Ibuprofen ve parasetamol etken maddeli reçetesiz ağrı kesiciler

Şiddetli diş ağrılarında ağrı kesici özelliğine sahip olan ibuprofen ve parasetamol etken maddeli reçetsiz ilaçlar iltihaplanmayı hedef alarak, ağrının dindirilmesini sağlar. 16 yaşından küçüklerin kullanmaması önerilen bu etken maddeli ilaçlar, alındığında ağrıyı azaltmayı sağlar. Ancak dişte iltihap, çürüme, apse oluşumu gibi durumlar bulunuyorsa, ağrıyı geçirmek geçici bir çözüm olacağından mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.

 

Ağızı tuzlu su ile çalkalama

Yarım çay kaşığı tuzun ılık su ile karıştırılıp gargara yapıldığında, tuz'un doğal bir dezenfekten olması iltihaplanmayı azaltıp, enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceği gibi, dişlerin arasına sıkışan besinlerin çıkarılmasına da yardımcı olur.

 

Oksijenli su ile gargara

İltihaplanma ve bakteriler ile mücadele etme özelliği bulunan hidrojen peroksit, yine su ile karıştırılarak yutmadan, gargara yöntemi uygulandığında diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

 

Ağrıyan noktaya çay poşeti koymak

Bir kaç dakika ile buzlukta bekletilmiş ya da ılık çay poşetini ağrıyan dişin üstüne koyarak bekletebilirsiniz. Özellikle bakterilerle savaşma özelliği bulunan nane çayının poşetini kullanmak diş ağrısına iyi gelebilir. Bunu uzun süre tekrarlamanız dişte lekeye neden olabileceği için sık uygulamadığınızdan emin olun.

 

Vanilya Özü

Doğal iltihap giderici özelliği bulunan vanilya özü, günde bir kaç kere ister elinizle ağrı olan noktaya, isterseniz de bir pamuk üstüne sürerek, pamuğu ağrıyan dişe bastırarak uyguladığınızdan diş ağrısını alabilir.

 

Karanfil ve karanfil yağı

Antiseptik özelliği bulunan karanfil, gargara ve ağrı olan bölgeye uygulama sureti ile kullanıldığında diş ağrısına iyi gelebilir. İsterseniz bir damla karanfil yağını bardak suya damlatıp gargara yaparak, dilerseniz de ağrıyan dişin üstüne bir damla akıtıp, ya da pamuğa damlatıp diş üstüne koyarak uygulayabilirsiniz. Yine karanfil'i çiğnemekte benzer bir etki gösteriyor olacaktır.

 

Susam ve Kekik yağı

Kekik ve susam yağıda diğer bitkisel yağlar gibi, bir damlası su ile seyreltip gargara yaparak ya da pamuğa damlatıp ağrıyan dişin üstüne uygulayarak kullanıldığında diş ağrısını azaltmaya yardımcı olacaktır.

 

Buz kompresi uygulamak

Dişin ağrıyan bölgesine buz uygulamak, kan damarlarını daraltacağından ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Buz kalıbını bir şeye sarıp, ağrı olan bölgeye 15 dakika süre ile uygulayarak, ya da bir kaç saniye buzlu suyu ağızda tutarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

 

Başı dik tutmak

Özellikle geceleri yaşanan diş ağrısında uyuma pozisyonu olan düz pozisyonda yatıldığında başa giden kan basıncı arttığından, yastık gibi bir yükseltici kullanarak başınızı dik tutarak uyumaya çalışın.

 

Sarımsak

Antibakteriyel özelliği bulunan sarımsak ağrı kesici olarak işlev görebileceği için bir diş sarımsağı macun kıvamına gelecek şekilde ezip ağrıyan bölgenin üstüne ekleyebilir, yavaşça bir diş sarımsağı çiğneyebilirsiniz. Sarımsağa çok az tuz eklemek diş ağrısını daha da hafifletmesine yardımcı olacaktır.

 

Dişotu (Kürdan otu)

Aktif bileşiğinin antiinflamatuar özelliği olması ve çiğnendiğinde uyuşma hissi vermesi nedeni ile diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır. Fakat idrar söktürücü kullanıyorsanız, papatya familyasına ait bitkilere karşı bir alerjiniz varsa, hamileyseniz, prostat kanseriniz bulunuyorsa bu otu kullanmamanız gerekir.

 

Bu yöntemler ağrıyı geçirip, hafifletebilse de altında yatan sebebi öğrenmek için bir diş doktoruna görünülmesi gerekir. Özellikle ateş, 2 gün veya daha fazla ağrının devam etmesi, ağrı olan bölgede şişme, irin veya dişleri sıktığınızda acı hissiniz varsa vakit kaybetmeden bir diş doktoruna görünmeniz gerekir.

 

Diş ağrısı için tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş hekimi öncelikle diş ağrısının kaynağını bulmak için röntgen çekebilir veya başka klinik testler yapabilir. Diş veya çene ağrısını durdurmanın en iyi yolu öncelikle ağrı kesicilerdir. Doktor, diş etlerinde veya yüzde şişlik varsa veya hastanın ateşi varsa antibiyotik (amoksisilin gibi ) reçete edebilir .

 

Diş hekimi, dişi güçlendirmeye ve dişin hassas olabilecek bir bölümünü kapatmaya yardımcı olmak için duyarsızlaştırıcı bir vernik veya florür tedavisi uygulayabilir. Diş eti çizgisinin altına sıkışmış zararlı bakteri ve plağı gidermek için derin bir temizliğin gerekli olduğu belirlenebilir.

 

Son diş muayenesinden bu yana bir süre geçtiyse, diş hekimi diş ağrısına yol açan birçok faktör bulabilir. Bu durumda diş hekimi, ciddiyet sırasına göre diş tedavisine öncelik verecektir. Diş ağrısının nedeni diş sinirinin bir enfeksiyonu ise, kanal tedavisine yani enfekte olmuş puplanın çıkarılmasına ve sızdırmaz bir malzeme ile değiştirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Oluşan enfeksiyona diş pulpasının bulunduğu boşluğa sızan bakteriler neden olur.

 

Ağrıdan dişler veya çene ağrısına sinüs enfeksiyonu, kas veya sinir problemler yol açıyorsa, diş ağrısının altında yatan sağlık sorununun tedavisine yönelik planlamalar yapılacaktır.

 

Diş ağrısı nasıl teşhis edilir?

Herhangi bir tedaviye başlamadan önce diş hekiminizin ağrınızın kaynağının doğru bir şekilde tanımlandığından emin olması gerekecektir. Bu nedenle diş hekimi hastalara şu soruları sorabilir:

 

  • Ne kadar zamandır diş ağrınız var?

  • Ağrıyı tarif et? Nerede bulunuyor? Keskin bir ağrı mı yoksa hafif zonklayan bir ağrı mı? Ne kadar acı veriyor?

  • Ağrı kendiliğinden mi başlıyor?

  • Dişleriniz sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere duyarlı mı?

  • Ağrı uykunuzu etkiledi mi?

 

Daha sonra diş hekiminiz, ağrıya neden olan sorunu saptamak için dişlerinizi muayene edecek ve röntgen çekecektir.

Öte yandan bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) genellikle Ludwig anjini veya kavernöz sinüs trombozu gibi ciddi nadir tanıların teşhis edilmesi için kullanılabilir.

 

Diş ağrısı nasıl önlenir?

Diş ağrısını önlemenin en iyi yolu dişlerinizi ve diş etlerinizi olabildiğince sağlıklı tutmaktır. Bunun için şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Düzenli diş muayeneleri ihmal edilmemelidir.

  • Florürlü diş macunu ile dişlerin günde iki kez yaklaşık 2 dakika fırçalanmalıdır.

  • Diş fırçaları her 3-4t ayda bir veya daha kısa sürede değiştirilmelidir.

  • Yiyecekleri, kalıntıları ve plakları temizlemek için her gün diş ipi veya diş arası fırçası kullanılarak dişlerin arası temizlenmelidir.

  • Sigara içmekten kaçınılmalıdır.

  • Meyveler, sebzeler, protein ve yağlı balıklar açısından zengin, düzenli, dengeli bir beslenme planı uygulanmalı, şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi en aza indirilmelidir.

Diş ağrısı hakkında sık sorulan sorular

 

Geceleri ağrıyan dişe ne iyi gelir?

Florür içerikle gargara yapmak, başı yüksekte tutmak, buz torbası kullanmak ve ağrı kesici almak özellikle gece artan diş ağrılarını geçirmede etkilidir.

 

Diş ağrısı en hızlı nasıl geçer?

Tuzlu su veya oksijenli su ile ağzı çalkaladıktan sonra, ağrıyan bölgeye karanfil yağı, vanilya özü ve ezilmiş sarımsaktan birini uygulayıp, sonrasında soğuk kompres yöntemini uyguladığınızda diş ağrınızın geçmesi gerekir. Eğer ağrınız hafiflemiyorsa diş hekimi ile görüşmeyi ihmal etmeyin.

 

Diş ağrım neden bu kadar şiddetli?

Dişinizin içindeki pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir maddedir. Pulpa sinirleri vücudunuzdaki en hassas sinirler arasındadır. Nitekim söz konusu sinirler tahriş olduğunda veya bakteriler (apse) ile enfekte olduğunda şiddetli ağrıya neden olabilir.

 

Diş ağrısı, baş ağrısını tetikler mi?

Diş ağrısının yalnızca diş ve ağız bölgesinde oluştuğu düşüncesi yanlıştır. Zira diş ağrısı aynı zamanda vücudun çeşitli yerlerinde de hissedilebilmektedir. Diş ağrısı, baş ağrısına da neden olabilir. Sinüs enfeksiyonları gibi diğer sorunlar da bazen hem diş ağrısı hem de baş ağrısı şeklinde yayılabilir.

 

Diş fırçası diş ağrısına neden olur mu?

Sert diş fırçası kullanımı ya da aşırı yumuşak diş fırçasının aşındırıcı özelliği ile diş yapısı zarar görebilmektedir. Fazla macun kullanımı veya hatalı fırçalama sonrasında genellikle baskın kullanılan elin denk geldiği bölgede oluşan aşınma, hem diş eti çekilmesine neden olabilir; hem de diş eti çekilmesi sonucu yumuşak kök yüzeyinin açığa çıkmasıyla hissedilen ağrıya sebep olur.

 

Diş ağrısı kendiliğinden geçebilir mi?

Bazı durumlarda diş ağrısı veya diş hassasiyeti kendiliğinden geçebilir. Bu durum, büyük olasılıkla dişinizin geri dönüşlü bir enflamatuar tepkisi olarak açıklanır. Ancak unutulmamalıdır ki bir diş hekimi ağrınızın nedeni hakkında doğru bir teşhis koyduktan sonra, daha fazla hasar önlenebilir ve diş ağrısına kalıcı çözüm bulunulabilir.

 

Kolonya, alkol diş ağrısına iyi gelir mi?

Kulaktan dolma bilgilerle diş ağrısı esnasında, ağrıyı hafifletmek amacıyla dişe alkol kolonya yerleştirmenin herhangi bir faydası yoktur. Zira bu tür maddelerin ağrı kesici ve tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Üstelik dişe alkol, kolonya bastırmak diş etlerinde de hasarlara neden olacaktır. Dişteki ağrı ancak mevcut sorun ortadan kaldırıldığında kaybolacaktır.

 

Ağrıyan dişe kanal tedavisi yaptırmak, dolgu uygulamak işe yaramaz mı?

‘Ağrıyan dişin bana faydası olmaz. Kanal tedavisi de, dolgu da tutmaz.’ düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Her ne olursa olsun, kişinin kendi dişi kadar sağlıklı bir protez, ne estetik, ne de fonksiyon olarak mümkündür. Nitekim kişinin kendi dişlerini sağlıklı bir şekilde koruması önemlidir.

 

Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?

Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.

 

Diş eti ağrısına ne iyi gelir?

Diş etinde ağrısına karşı evde doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ağızı hijyenik tutmak, tuzlu su ile gargara yapmak ya da ağrı olan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak diş eti ağrısını hafifletecektir. 

 

Diş ağrısı kendiliğinden geçebilir mi?

Diş ağrısının kendi kendine geçebilmesi için diş ağrısının temelinde yatan ağrı unsurunu bilmek gerekir. Ağrıyı oluşturan probleme yönelik tedavi yöntemi uygulanabilir.

 

20’lik diş ağrısına ne iyi gelir?

20’lik dişler nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için, ağrının olduğu bölgeye buz uygulanarak gargara ile ağız temizliği yapılabilir. Bunun yanında ılık su ile çalkalama yapmak da 20’lik diş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler arasında yer alır.

 

Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir?

Bebeklerde diş ağrısı yaşandığında, diş etlerine soğuk ve hijyenik bir bezle kompres yapabilir. Ağrı kesici jellerden yararlanarak diş etlerinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.


 

hype.ofiis

Yorum bağlantısı
Şimdi Paylaş


Konu Altı Reklam 1
Konu Altı Reklam 2
  • İleti 0
  • Oluşturulma
  • Son yanıt

Bu Konudaki En İyi Paylaşımcı

Popüler Günler

Bu Konudaki En İyi Paylaşımcı

Popüler Günler

Şimdi Konuya Katılın

Şimdi gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın .

Misafir
Konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş


  • Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
    Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...