Jump to content
×
×
  • Yeni Oluştur...

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

Weblep.Com'a Hoş Geldiniz !

Weblep.Com'da aradığınız herşeyin çok daha fazlasını bulabilirsiniz , forum slayt reklam alanının da ilerleyen tarihlerde içerikler yer almaya başlauyacaktır.

WebLep Hosting ve Tasarım

  • Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
    Bu Alana Reklam Verebilirsiniz

Teknoloji Nedir?

Konuyu değerlendir


yusuf
 Paylaş


Önerilen İletiler

Teknoloji Nedir?
 Paylaş


  • Kullanıcı

60066075c9de3d058854c13c.webp.1efff4e8419a850313eba4ee90f88277.webp

 

Teknoloji Nedir?

 

Teknoloji ne demek sorusunu yanıtlamak için öncelikle kelimenin etimolojik kökenine bakmak gerekiyor. Yunanca kökenli bir kelime olan teknoloji, zanaat anlamına gelen “tekhne”  ve öğretiyi işaret eden “logia” hecelerinden oluşuyor. Dilimize Fransızca’dan geçen teknoloji kelimesi, Türk Dil Kurumu’na göre “insanın maddi çevresini kontrolü ve değiştirmesi için geliştirdiği araçlara, bu araçlara ilişkin bilgilerin tümüne” deniyor.

 

İsim olan teknoloji kelimesi, çağlar içinde icat edilen araçlar, gelişen teknoloji öğretileri ile “yüksek teknoloji”, “endüstriyel teknoloji”, “bilişim teknolojisi”, “ileri teknoloji”, “robot teknolojisi” gibi kalıplarla kullanılabiliyor. Özellikle son yüzyılda hızla ilerleyen teknoloji alanı, bugün farklı sanayilerin gelişmesine imkan tanıyor. Teknoloji sayesinde gelecekte dünyayı bambaşka bir yaşam bekliyor. 

 

Teknoloji Tarihi

 

Günümüz çağı bilim ve teknoloji çağı olarak anılıyor. Kümülatif gelişimle ilerleyen teknoloji, bilimden ayrı düşünülemiyor. Eski uygarlıklarda ampirik bilgi toplama aşamasıyla başlayan gelişim, Eski Yunan’da akılcı sistemlerin kurulmasıyla devam ediyor. Orta Çağ ile teknolojinin ilk başarılarından söz edilirken modern teknoloji rönesansla beraber insanlığın hayatına giriyor. 

 

Üretim teknolojilerini tamamen değiştiren ve insanlık tarihinde yeni bir sayfa açılmasına neden olan sanayi devrimi teknoloji tarihinde büyük önem arz ediyor. Değişen ekonomik yapının, teknik yeniliklerden makineleşmeye, iş yapış biçiminden ülkelerin kalkınma oranlarına kadar tüm sistemi tamamen değiştirdiği biliniyor. 

 

Makineleşmeye bağlı teknoloji, 20. yüzyılın ortalarından itibaren yerini yapay zekaya, bilgiye dayalı teknolojik gelişimlere bırakıyor. Bilgisayarlarla açılan yeni devir, büyük veri teknolojisi ile mekandan ve zamandan bağımsız yeni bir üretim, analiz, teknoloji biçimini görünür kılıyor. 

 

Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

 

  • Teknolojik araçlar, insanların daha konforlu bir hayat sürmesine yardımcı oluyor.
  • Teknolojik ürünler sayesinde daha kısa sürede daha çok iş yapılabiliyor. 
  • Teknolojik gelişmeler, yaşam kalitesini yükseltiyor. Kişilerin bilgiye ulaşma imkanı artıyor. 
  • Zamandan ve mekandan bağımsız olarak etkinliklere katılım mümkün oluyor. İnsanlar online eğitimler vasıtasıyla dünyanın diğer ucundaki birinin uzmanlığından faydalanabiliyor. 
  • Alışveriş gibi yaşam gerekleri, günümüzde teknoloji sayesinde internetten karşılanabiliyor. İnsanlar hiç hareket etmeden tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
  • Günümüzde herkes teknoloji sayesinde dünya vatandaşı olmaya hak kazanıyor. Yabancı kültürleri öğrenmek için internete girmek yetiyor. 
  • Teknoloji sayesinde ulaşım imkanları gelişiyor ve mesafeler kısalıyor. 
  •  

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

 

  • Teknoloji aletler ile uzun süre vakit geçiren çocuklarda konsantrasyon bozukluğu görülebiliyor. Akademik başarıda düşüş gözlenebiliyor. 
  • Bilgisayar ile çok fazla vakit geçiren kişilerin sosyal becerilerinde bozukluklar görülebiliyor. 
  • İnternet, sınırsız erişim alanıyla bilgiyi ulaşılabilir kılsa da özellikle çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere de maruz kalmasına sebep olabiliyor. 
  • Teknoloji bağımlılığı, kişilerin teknoloji ürünlerinden uzak kalamaması olarak tanımlanıyor ve çağımızın en yaygın psikolojik problemleri arasında olmaya aday gösteriliyor. Hem yetişkin hem de çocuklar bu sorunu yaşıyor. 
  • Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek, hareketsizlik, obezite gibi sorunların artmasına yol açabiliyor. 
  • Bilgisayar teknolojilerinin insan iş gücünün yerini almasıyla bazı sektörlerde insana ihtiyaç azaldığı için istihdam sorunu oluşabiliyor. 

 

Teknolojinin Hayatımıza Etkisi Nasıl Olmuştur?

 

Teknolojik ürünler, insanların iletişim şekillerinden çalışma biçimlerine ve ekonomik sistemlere dek toplumun yapısında büyük değişiklikler oluşturuyor. Teknolojinin hayatımıza etkileri sıralandığında, ilk sıralarda muhakkak dünyanın küreselleşmesinden bahsediliyor. İnternet ve bilgisayarların keşfiyle dünyanın herhangi bir yerindeki ürüne, kişiye ulaşmak mümkün oluyor. İletişim kanalları da telefon, telgraf ve mektuptan sosyal ağlara, maillere evriliyor. 

 

Teknoloji, insanların günde maruz kaldığı uyarıcı sayısının da artmasının sebebi olarak görülüyor. Günümüzden yalnızca 100 yıl önce, insanlar ömürleri boyunca yalnızca birkaç yüz insanla temas ederken, birkaç bin sayfa sayfayı dolduracak bilgiler öğrenebilirken bugün yalnızca birkaç günde bu oranda insan ve bilgi ile erişim sağlanıyor. 

Hayattaki statü simgeleri de değişiyor. Birkaç yüzyıl önce evin büyüklüğü, kıyafetin görkemi, mücevherler statü simgesiyken şimdi telefonun ekran büyüklüğü, markası, bilgisayarın inceliği, akıllı kıyafetler kişinin statüsünün göstergesi oluyor. Teknoloji markaları da bu bilgiyle, yaptıkları küçük değişikliklerle ürünlerini lüks tüketim malzemesi olarak lanse ediyor. Telefon veya bilgisayar bile iletişim cihazından çok daha fazlası olarak görülüyor.

 

Modern teknoloji, akıllı sistemlerle mekandan, materyalden bağımsız yeni bir bilgi alanı sunuyor. Veriler, cloud sistemlerde depolanıyor. Elle tutulamayan fotoğraflarda anılar saklanıyor, yüz yüze görüşmemiş insanlar sosyal ağlar üzerinden arkadaş oluyor, evler aynı zamanda iş yeri haline gelirken, hiç var olmamış paralar kredi kartlarından harcanıyor veya dijital para sistemleri ile ödeme yapılıyor. 

Hayatı hızlandıran, kolaylaştıran, etkileşimli hale getiren teknolojiler, ekranlara bağımlı yeni nesiller yetiştiriyor. Yapılan çalışmalar akıllı telefon kullanımı nedeniyle gelecek nesillerde fiziksel değişimlerin de görüleceğini ortaya çıkarıyor. Boyunda eğilme, omuzlarda çökme ve boyda kısalma gibi değişimler bekleniyor. İnsan teknolojiyi var ederken, teknoloji kullanımı da insanı değiştirmeye devam ediyor. 

 

Dünya Tarihine Etki Eden Teknolojik Gelişmeler

 

Dünya tarihini değiştiren elektronik aletler arasında dokuma tezgahlarından bilgisayarlara kadar farklı birçok farklı icat yer alıyor. 18. yüzyıl başlarında imal edilen dokuma tezgahları, tekstil sektöründe devrim yarattı. Üretimi hızlandıran aletler, çocuk işçiliğin sektörde azalmasının da önünü açtı. Üretimin artmasının tüketim gerektirmesiyle beraber, moda dünyaya kazandırıldı. 

 

Kağıdın bulunması ve matbaanın icadı ile bilginin çoğaltılması, paylaşımı ve erişimi hızla arttı. Okuma ve yazmanın toplumda yaygınlaşmasının ilk adımı olan keşifler, iletişimin formunu değiştirdi. Sağlık alanında aşıların keşfi, antibiyotik ve penisilinin kullanılması, dünyadaki milyarlarca insanın yaşamasını sağladı. Telefondan uçağa, bilgisayara kadar birçok gelişme bugünün dünyasının inşa edilmesinde hayati rol oynadı. 

 

Geleceğin Teknolojileri Nelerdir?

 

Gelecekte var olması beklenen ürünler arasında sürücüsüz otomobiller ilk sırada yer alıyor. Uçan arabalar, çizgi filmlerde hayal edilse de yakın gelecekte gerçeğe dönüşmemeleri için hiçbir sebep bulunmuyor. Üç boyutlu yazıcıların yaygınlaşması bekleniyor. Hologram teknolojisinin gelişmesiyle gerçekçi yayınların hız kazanması ve çok boyutlu sanat eserlerinin sanal gerçeklikle hayat bulması umuluyor. 

 

İnsanların giyilebilir teknolojiler sayesinde hayatlarının değişeceği varsayılıyor. Tek tuşla temizlenen, kuruyan kıyafetler, herhangi bir sağlık sorununda ambulansa haber veren saatler, kan tahlili yapabilen bileklikler geleceğin dünyasında boy göstereceğe benziyor. Işınlanma mümkün görünmese de sanal gerçeklik gözlükleri ile başka yerlerde hissedebilmenin yolu açılıyor.

 

Yapay zeka gelişimi ile robotların insan hayatının vazgeçilmezi olması bekleniyor. Robotların gelişmiş algoritmaları ile insanlara hizmet edebilmesi hatta iş hayatında insanların yerini alması olası görülüyor. Bir robotun saçınızı kestiğini, evinizi temizlediğini hayal edebiliyor musunuz? Şimdilik mümkün olmasa da önümüzdeki yıllarda tüm bunların gerçek haline gelmesi için çalışmalar sürüyor. 

 

İnsanların çip taşıması, güncellemeler ile anında dil öğrenmesi, dilediği bilgiye kısa bir bağlantı ile ulaşması, beyinlerimizin adeta bir bilgisayar hard diski gibi işlem görmesi olasılıklar arasında yer alıyor. Vücuda zarar vermeyen, tek bir noktaya etki eden akıllı ilaçlar, ameliyat yapan mikro robotlar, ölümsüz yedeklenebilen zihinler hayatımızın gerçekleri olmak için gün sayıyor. 

image.jpeg

sevda

Yorum bağlantısı
Şimdi Paylaş


Konu Altı Reklam 1
Konu Altı Reklam 2
  • İleti 0
  • Oluşturulma
  • Son yanıt

Bu Konudaki En İyi Paylaşımcı

Popüler Günler

Bu Konudaki En İyi Paylaşımcı

Popüler Günler

Konu Görselleri

Şimdi Konuya Katılın

Şimdi gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın .

Misafir
Konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...