Kullanıcı hakan Oluşturulma : 2 Haziran, 2022 Kullanıcı #1 Paylaş Oluşturulma : 2 Haziran, 2022 Organik Salça Nasıl Yapılır? Organik Salça hammaddesi domates olan ve hemen hemen her yemeğimizde yer alan önemli bir gıdadır. Doğru üretim şekli de lezzeti çok etkiler. İki farklı üretim şekli olan salça yöresel bir lezzettir. Bu iki üretim şeklinin yanı sıra salçanın lezzeti için kullanılan domatesin kalitesi ve tazeliği en önemli etkenlerden birisidir. Organik Salça Üretiminde Domatesin Etkisi Salçada kullanılan domatesin yetiştirilmesinde birçok etken vardır. Linki görmek için lütfen giriş yapınız, bu içeriği görmeye yetkiniz bulunmuyor. Soğuk iklimli yerleri sevmeyen domates soğuk havada yetişemez, donar. Domates ülkemizde elverişli iklimlerinden dolayı en çok Marmara, Ege ve Akdeniz’de yetişir. Toprak konusunda seçici olmayan domates için suyu iyi tutabilen kumlu topraklar idealdir. Organik Salça Yapımı Salça yapımı için iki yöntem vardır. Birincisi çiğ şekilde yapılan salçadır. Taze ve özenle seçilmiş domatesler dörde bölünür ve kaya tuzu ile bir kavanoza kapatılır. Kavanozda suyunu salan domatesler tel bir süzgeçle kavanozdaki suyundan süzülür. Posası kalan domates aynı tel süzgeç ile bir kazana ezilerek kabuk ve çekirdeklerinden ayrılmış bir halde bir kazana düşer. Püre formuna gelen domatesler temiz bir zemine serilir gerekli miktarda tuz eklenir. Bunların ardından üzerleri tülbentle örtülür ve kıvamını alması beklenir. Kıvamını alıp salça haline gelen domatesler cam kavanozlara boşaltılır. Üzerlerine yağ eklenenerek salçalar bozulmaya ve küflenmeye karşı korunulur. İkinci yöntem ise pişirilerek yapılan salçadır. Küp küp kesilen domatesler robottan geçirilir. Püre haline gelen domatesler kısık ateşte bir tencere içerisinde kıvamını alana kadar pişirilir. Pişirilen domatesler bir kez daha robottan geçirilir. Tuz miktarı ayarlanan salça temiz bir tepsiye dizilir. Üstü tülbentle örtüldüktün sonra hazır hale gelen salçalar cam kavanozlara doldurulur. Kavanozlara yağ eklenir bu sayede yapılan organik salça küflenmeye karşı korunulur. Organik Salça Yapımında Püf Noktaları Doğru ölçü ve püf noktalarıyla organik salça yapmak istenildiğinde öncelik mevsiminde domates ve biber bulmak olmalıdır. Amaç: En taze sebzeyi almak Organik domates salçası hazırlamanın ilk püf noktası mevsiminde taze sebzeleri almaktır. Yemeklere kıvam, renk ve tat veren organik salçaların en taze domates ve biberlerden yapılması gerekir. Kilo kilo alınan salçalık domateslerin iyice yıkandıktan sonra işlenmesi ise bir diğer püf noktasıdır. Eğer 4 kişilik bir aileyseniz ve sevdiklerinize de ev yapımı organik salçanızdan hediye etmek istiyorsanız 20 kg domatese 300 gr kaya tuzu yeterlidir. Tuz oranı, arada bir salçanın tadına bakarak da ayarlanablir. Organik Salça nasıl saklanır? Kavanoz nasıl seçilir? Yaptığınız organik salçanın tüketilebilmesi için uzun süre saklanabilmesi gerekir. Saklama koşulları önemsenmediğinde salça küflenir ve o kadar emek ziyan olur. Salça saklama koşullarında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Temiz, kuru ve sağlam kavanozları kullanılması gerekir. Kavanozlarda çatlak olmamasına özellikle dikkat edilmezse koyulan salçaların olduğu kavanoz çatlak çıktığında tüm emek çöp olabilir. Kavanozlar kadar kavanoz kapakları da çok önemlidir. Eskimiş, şekli bozulmuş, paslanmış kapakların kullanılmaması gereklidir. Organik salçanızın bozulmamasını istiyorsanız kavanozlara doldurduğunuz salçanın üzerine, yarım parmak inceliğinde zeytinyağı koyarak bunu engelleyebilmek mümkündür. Kaya tuzu salçanın uzun süre dayanmasında etkili olduğu için salça yapımında iyotlu sofra tuzu değil kaya tuzu kullanılmalıdır. Salça kavanozu açıldığında, salça bitene kadar buzdolabında saklanmalıdır Metal kaşık salçanın tadını bozduğu için salça karıltırılırken tahta kaşık kullanılmalıdır. Domates salçanın tadını ve dokusunu bozar. Pürüzsüz ve lezzetli salçalar hazırlamak için domates çekirdekleri posaya karıştırılmamalıdır. Tüm bunlara dikkat edildiğinde hem “organik salça nasıl yapılır” sorusunun cevabını bulmuş olacak hem de çok lezzetli salça elde edeceksiniz. Alıntı josap Yorum bağlantısı Şimdi Paylaş Daha fazla paylaşma seçeneği...